“Ik wil de rouw zo integreren in mijn leven, dat ik ook weer kan genieten.”

Verlies als onderdeel van het leven

Na een groot verlies groeit op enig moment de behoefte om meer licht en lucht toe te laten in het dagelijks leven. Hoe doet u dat? Heeft u last van gevoelens van schaamte, schuld of ontrouw? Wat is de reactie van uw omgeving? En als het u lukt, hoe gaat het dan verder met uw rouw?

Uw verlies kan gaan over een doodgeboren kind of andere dierbare persoon.
Ook voor rouw in relatie tot onvruchtbaarheid of een niet gerealiseerde kinderwens kunt u bij mij terecht.

 • Waar zit u mee?

  Met vragen over wat er speelt. Bijvoorbeeld: hoe komt het toch dat u moeilijk verbinding kunt maken met uw partner? Of dat uw worsteling niet begrepen wordt door uw vrienden/familie? Mag u het ter sprake brengen?

 • Wat speelt er?

  - Moeite met het vinden van een balans tussen verschillende gevoelens
  - Geen afscheid kunnen nemen, bijvoorbeeld bij een ongeval of euthanasie
  - Schuld en schaamte, met name bij suïcide kan dit een rol spelen
  - Binnen het gezin wordt er verschillend omgegaan met verlies
  - Onbegrip over uw manier van rouwen en de tijd die u daarvoor nodig heeft

 • Hoe coachen we?

  We onderzoeken de functie van de verschillende gevoelens en hun betekenis. De coaching is gericht op het maken van ruimte. Vanuit de bredere blik kunnen we onderzoeken wat een volgende stap kan zijn richting uw doel. Bij dit onderwerp komt als vanzelf zingeving ter sprake. Vaak werken we met symbolen.

Waar werken we naartoe?

 • We werken toe naar acceptatie, zingeving, hervinden van levenslust. Als dat aan de orde is: meer verbinding met uw partner in het verlies dat u allebei draagt.

 • Uitgangspunt is altijd uw vraag en het doel dat u wilt bereiken. We bespreken hoe we daarmee aan het werk gaan. Vanaf het eerste contact ga ik vertrouwelijk om met uw informatie.

 • We werken toe naar een duurzaam resultaat. Op basis van nieuwe inzichten, kunt u anders communiceren, ander gedrag ontwikkelen en daarmee oefenen. U bepaalt de diepte en de breedte van uw leertraject. Ik ondersteun.

referenties

“Irene heeft ons met veel rust, wijsheid en vertrouwen door een lastig proces heen geholpen.”

Ingrid en Max